Vietnamské jarní nesmažené závitky, v čem jsou tak unikátní?
Co si představit pod vietnamskými závitky? Vietnamské jarní závitky (gỏi cuốn) jsou převážně plné čerstvé zeleniny, bylinek, měkkých plátků vepřového masa a krevet, to vše v kombinaci se super chutnou omáčkou hoisin a arašídovou omáčkou.
Co jsou vietnamské jarní závitky neboli gỏi cuốn?
Gỏi cuốn doslova znamená salátové rolky. Tyto chutné malé rolky z rýžového papíru jsou skutečně směsí bylinkového salátu s vepřovým masem, krevetami a rýžovými nudlemi. Závitky bývají namáčeny do omáčky, aby získali ještě lepší a výraznější chuť.
I když se jedná o klasické vietnamské jídlo, mnoho obyvatel Vietnamu tyto závitky si málokdy připraví. Z důvodu nákladovosti ingrediencí a poměrně náročné přípravy. Vietnamské jarní závitky měly být jen předkrmem a nikdy ne plnohodnotným jídlem. Později se to ale změnilo.
Co je v jarních závitcích?
Existuje mnoho způsobů, jak vyrobit jarní závitky, ale pojďme si představit, co je v tradičních čerstvých vietnamských jarních závitcích:
- obal z rýžového papíru
- tenké rýžové nudle
- listový salát, červený nebo zelený
- bylinky, především máta. ale volitelně pažitka, koriandr, cokoliv co máte po ruce
- na tenké plátky nakrájené vepřové maso (nejlépe bůček) a vařené krevety
- namočené v omáčce na bázi hoisinu a arašídů
V čem jsou tedy tak unikátní?
Důvod, proč jsou tyto rolky tak oblíbené, je jejich všestrannost. Může to být předkrm nebo hlavní chod a můžete si do nich dát, co chcete. Například krevety jsou nejoblíbenější kvůli jejich vizuální přitažlivosti a chuti. Dále rovnováha těch nejlepších bylinek a různých chutí osloví mnohé. Zároveň patří tyto rolky mezi ty zdravější potraviny plných “zdravých” kalorií.